Ποιοι Ειμαστε

Λίγα λόγια για εμάς..

Ήταν τέλη του 18 ου αιώνα όταν τα πλοία κατέφταναν στο λιμάνι του Πειραιά για να προμηθευτούν νερό, από τη τρόμπα που είχε τοποθετηθεί στην πιο δημοφιλή προβλήτα της εποχής, τη βασιλική προβλήτα. Ήταν η στιγμή, που οι ναυτικοί, με την ιδιόμορφη προφορά, φώναζαν 《 στη τρούμπα》, 《 στη τρούμπα 》,εξ ου κ η ονομασία της περιοχής, υποδεικνύοντας κατά αυτό το τρόπο, τη τρόμπα με το νερό. Λίγα μέτρα από εκείνο το σημείο, δημιουργήσαμε τη δικιά μας προβλήτα, το pier μας. Μια προβλήτα γεμάτη γεύσεις, έτοιμη να σαγηνέψει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Ταξιδέψαμε στο μακρινό Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στο Λίβανο και τελικά τα καταφέραμε. Φέραμε όλα τα καλούδια στον Πειραιά μας. Τα ξακουστά φαλάφελ και κόφτα κεμπάπ, τα μοναδικά μπαχάρια, τις ξεχωριστές σαλάτες, τα όμορφα γλυκά αλλά και τη φημισμένη χειροποίητη παραδοσιακή λιβανέζικη πίτα. Την ιστορία την γράφουν οι παρέες, έτσι κ η δική μας όμορφη παρέα έγραψε τη δική της, φέρνοντας την αγαπημένη της κουζίνα στον τόπο τους, στο μεγαλύτερο και ομορφότερο λιμάνι της χώρας!

... ιστορική αναδρομή

Φαλαφελ

Το φαλάφελ είναι το παραδοσιακό αραβικό φαγητό. Πρόκειται για κροκέτες με βάση τα ρεβίθια. Ο μύθος αναφέρει, σαν τόπο προέλευσης, την Αίγυπτο, και το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, το μέρος από το οποίο, το φαλάφελ ξεκίνησε το ταξίδι με σκοπό να γίνει γνωστό σε ολόκληρο το κόσμο!

Πιτες

Οι χειροποίητες, παραδοσιακές πίτες. Χωρίς προζύμι η μαγιά η οποιοδήποτε διογκωτικό. Μόνο με αλεύρι και νερό. Τότε, στην ανατολία, έψηναν την πίτα με τη βοήθεια ενός στρογγυλού μαξιλαριού στα πυρωμένα τοιχώματα των πέτρινων υπόγειων ξυλόφουρνων η στα καμπυλωτά μεταλλικά τους σκεπάσματα. Τώρα, στην Ελλάδα, τη φτιάχνουμε με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο κ την ψήνουμε στο φούρνο saj, μπροστά στα μάτια σας, αναβιώνοντας στιγμές εκείνης της εποχής.

Κοφτα κεμπαπ

Το κόφτα μας, για να βρεθεί στο Πειραιά και στο pier (αποβάθρα )διένυσε πολλά χιλιόμετρα. Τόπος προέλευσης, οι χώρες της νότιας κ κεντρικής Ασίας αλλά και της μέσης ανατολής. Η γεύση, μοναδική, ικανή να ξελογιάσει, οποιονδήποτε θέλει να το γευτεί. Το κόφτα κεμπάπ αποτελείται από αρνίσιο κύμα, πλιγούρι, δυόσμο κ ένα μαγικό μείγμα 5 μπαχαρικών…


links